Головна » 2018 » Квітень » 26 » чекаємо...
7:02 PM
чекаємо...

Президент наголошує на важливості повернення до повноцінного життя усієї зони відчуження ЧАЕС

Президент Петро Порошенко зазначив, що безпрецедентна за масштабами і наслідками техногенна катастрофа, яка відбулася 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, стала справжньою національною трагедією.

 

«Вона прирекла на страждання мільйони людей, змінила довкілля та життя українців, незалежно від того, на який відстані вони знаходяться від Чорнобильської станції», - сказав Президент під час наради з питань удосконалення державної політики щодо відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення та соціального захисту постраждалих осіб внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

«Два роки тому, коли відзначали тридцяті роковини трагедії, ми дійшли висновку, що потрібні зміни філософії у ставленні до цієї катастрофи, і зміни філософії (у ставленні - ред.) до забрудненої території – 30-ти кілометрової зони», - сказав Петро Порошенко. Він додав, що хотів би, щоб 26 квітня не лише вшановували пам'ять про ліквідаторів, а й об’єднувалися для того, щоб зробити усе можливе, щоб ця територія зажила повноцінним життям.

 

Глава держави зауважив, що перші кроки вже зроблено – створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, площа якого охоплює 85% загальної території зони відчуження.

 

«Цей природоохоронний та науковий проект є унікальною базою для всієї світової науки», - підкреслив Петро Порошенко та зазначив, що це створює можливості для науковців з усього світу вивчати наслідки радіоактивного забруднення для екології та людини і розробляти ефективні моделі захисту.

 

«Ми даємо змогу вченим всього світу спостерігати та аналізувати, як природа самостійно відновлюється від наслідків цієї страшної техногенної аварії, руйнуючи прогнози, які були, що ця територія буде мертвою і не здатною відновитися. Прогнози не співпали з реальністю», - підкреслив він. 

 

Президент наголосив, що разом з цим перед Україною ще багато й багато років стоятиме відповідальне завдання із належного утримання інфраструктури, створеної в ході зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС. Він зауважив, що ця програма планувалася до 2012 року, а «потім ситуація залишилася некерованою».

 

«І лише наші з вами спільні зусилля чітко відновили ефективну роботу в цьому напрямку. Йдеться і про новий безпечний конфайнмент, і про сховища відпрацьованого ядерного палива, і про поводження з радіоактивними відходами, і про місця їх захоронень», - сказав Президент та підкреслив, що аналогів подібних робіт у світі не існує.

 

При цьому він наголосив, що попри те, що ці роботи потребують значних витрат, «ми маємо бути впевненими, що на покоління нова конструкція (конфайнменту – Ред.) має захистити людей та екологію».

 

Президент також звернувся з пропозицією щодо спрямування частини коштів міжнародних партнерів на потреби Чорнобильського біосферного заповідника. «Я не виключаю, що це також може стати міжнародним проектом. Бо минулого року, коли ми були тут разом з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком, ми чітко про це домовились. Прошу врахувати це при проекті розвитку. Ми говоримо про важливість соціального захисту громадян. Важливість, тому що розбудова інфраструктури це не вся соціальна турбота», - підкреслив Президент.

 

Глава держави окремо наголосив на необхідності забезпечення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і працівників, які працюють в зоні відчуження, з урахуванням поточних можливостей державного бюджету.

 

«Я хочу сказати, що це є і мій перший пріоритет, і пріоритет Уряду. Тут ми маємо діяти чітко і скоординовано», - сказав Петро Порошенко.

 

 

Президент також повідомив, що за підсумками цієї наради підпише відповідний Указ щодо заходів, спрямованих на реабілітацію території зони відчуження і термінового вирішення нагальних питань.

 

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук поінформував про заходи, які здійснюються задля подолання наслідків аварії на ЧАЕС, зняття з експлуатації енергоблоків та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Зокрема, він зазначив, що за останні два роки здійснено низку заходів для реалізації нової стратегії із перетворення зони відчуження. За цей час було створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, виконуються роботи з розробки плану організації його території і проекту землеустрою. Також забезпечено повне виконання Україною фінансових зобов'язань перед міжнародними фондами з реалізації міжнародних проектів на Чорнобильській АЕС, відновлено формування та цільове використання коштів державного фонду поводження з радіоактивними відходами тощо. За його словами, за останні два роки було знято всі обмеження на обмін знаннями та проведення досліджень на цій території.

 

На переконання Віталія Петрука, заповідник є унікальним, тут не можна проводити рекреаційну діяльність, тож основний акцент робиться на дослідження. «Заповідник розвивається і фактично виконуватиме функцію буфера між населенням за межами зони відчуження і цією територією спеціального промислового використання», - констатував він.

 

«Минулого року завершено будівництво комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів, завершується будівництво (комплексу з переробки – ред.) рідких радіоактивних відходів і цього року обидва підприємства будуть вводитися в експлуатацію», - додав він.

 

Генеральний директор Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін повідомив, що на унікальному об'єкті «Укриття» на даний час завершені всі критичні роботи, завершено монтаж всього обладнання, встановлені всі системи. Зараз йде активна робота, пов'язана із введенням в експлуатацію та випробування всіх систем об'єкта, незважаючи на потребу заміни та перепроектування деяких систем задля дотримання і виконання всіх технічних вимог під час експлуатації арки.

 

«На майданчику Чорнобильської АЕС створена і уже функціонує система з виведення АЕС з експлуатації – створена необхідна інфраструктура, ведуться демонтажні роботи, тривають активні роботи зі створення сховища відходів», - зазначив він зазначивши, що всі кроки були підтримані країнами-донорами.

 

http://www.president.gov.ua

Мітки: 

Переглядів: 406 | Додав: viktor | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Віктор Познік  
0
ТАК Є

1 Віктор Познік  
0
так

Ім`я *:
Email *:
Код *: