Головна » 2012 » Квітень » 7 » Коломийські чорнобильці побували на прощі до Чорнобиля
11:54 AM
Коломийські чорнобильці побували на прощі до Чорнобиля

Коломийські чорнобильці побували на прощі до Чорнобиля

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-02 14:00:35



У пятницю, 30 березня 2012 року, Коломия відправила групу учасників, які відбули у чергову

поїздку до м.Чорнобиля. Після благословення о.Івана Остафійчука, голови комітету "Діти Чорнобиля”,

ліквідатора аварії на ЧАЕС, девятнадцять осіб вирушили у подорож, яка обіцяла бути не лише цікавою

і неповторною, а й залишити незабутні враження.


У м.Чорнобиль групу гостинно зустріли настоятель Свято-Іллінського храму і віруючі, які за сльозами на очах прийняли подарунки від гостей з Коломийщини, відправили молебень за здоровя, і сердечно дякували за те, що їх не забувають, за теплоту і щирість, адже в даний час у Чорнобилі проживають близька ста осіб, працюють понад три тисячі вахтовиків, функціонують заклади медицини.


Оскільки учасників групи супроводжував по зоні відчуження пан Володимир Вербицький, вони мали змогу глибоко розпізнати причини і наслідки трагедії та відвідати найпотаємніші місця.


Чорнобильська зона. Реактор. Змій, який двадцять шість років дихнув вогнем і спопелив тисячі життів нині уже історія. Зелені ялинки, асфальтовані доріжки навколо. Ніщо не нагадує про трагедію. Однак подальші відвідини справили неймовірні враження.


Припять. Місто, в якому мешкало 50 тисяч населення, не відчинило дверей, ніхто не запросив до гостини. Натомість подорожні зайшли без перешкод, адже скрізь — занедбані будинки, заклади культури, освіти, медицини, громадського харчування, готелі, річкова пристань. Ось поспіхом забута лялька, ліворуч — рахівниця. Довколо тиша і смуток, смуток, якого не передати словами.


Учасники піднялися на девятий поверх готелю "Полісся”, де ростуть дві берізки, подивилися на величезний шкільний басейн. У Припяті функціонувало три школи. Розкидані підручники, стенди з ідеологічним вчення тодішнього Радянського Союзу, великий серп і молот все застигло в глибокій зажурі, змусивши поринути думками в минуле.


Голова громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль Україна” Віктор Познік організовує таку поїздку не вперше. Її мета — памятати про незагоєну рану України, не забувати про тих, хто залишився у своїх домівках і, молячись, випрошують в Бога милостині. Жителі Чорнобиля радіють гостям, як діти, розповідають про свої будні і свята, про те, як люблять свій край. Гостям запамятається смачний обід, особливо гарячий червоний борщ і духмяні пиріжки. Життя точиться в Чорнобилі, а значить є надія на повернення.


Автор: Михайло ЗАХАРУК, ліквідатор аварії на ЧАЕС

Додаткова інформація:

В газеті "Вільний голос" №18 за 06.04.2012р. опубліковано статтю "На зустріч з моторошним минулим". А також в газеті "Коломийські Вісти" за 22.03.2012 р. опубліковані статті "Новини від чорнобильців" та від 05.04.2012р. "Третя поїздка до Чорнобиля".


Переглядів: 1739 | Додав: viktor | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 7
7 Віктор  
0
дякуємо

6 Віктор  
0
світла память...

5 Віктор Познік  
0
живемо.дякувати богу

4 ВІКТОР ПОЗНІК  
0
АНДРЕЄВ ВЖЕ НЕБІЖЧИК.ВИБАЧСЯ ПЕРЕД НИМ.

3 віктор познік  
0
ми живі

2 віктор познік  
0
наше життя

1 egor  
0
незабудь поцілувати анреева а дупу

Ім`я *:
Email *:
Код *: