Головна » 2016 » Вересень » 27 » м.Коломия-30-ті роковини
5:27 PM
м.Коломия-30-ті роковини

В Івано-Франківську торжественно відзначили День Бога Творця

 

2016-09-15 21:10:58


 

У середу, 14 вересня, у храмі Івано-Франківської духовної семінарії ім. св. свящ. Йосафата відбулася святкова академія з нагоди відзначення Дня Бога Творця та вручення нагород переможцям Всеукраїнського конкурсу “Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?”, організованого Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти України та ГО Екологічний клуб Еремурус.

Святковий захід розпочався молебнем до Бога Творця, під час якого учасники святкової академії могли стати в покорі серця перед Творцем і просити прощення за те, що ціле створіння досі страждає через наше безвідповідальне господарювання.

Опісля молебню владика Йосафат Мощич, звертаючись з вітальним словом, нагадав всім присутнім про необхідність піклуватись про прекрасне Боже створіння, підкресливши, що світ створений з великої любові Творця і цю любов Господь хоче виплеснути на нас. “Христос прийшов, щоб реставрувати і відновити людину, яка согрішила. На вишитому рушнику ми, часто, не бачимо повноцінного візерунку, тільки обернувши його, ми зможемо зрозуміти задум Творця, тому будьмо милосердні до створіння, будьмо не власниками, а добрими упорядниками Божого дару”, – наголосив владика.

Святкова академія продовжилась вітальним словом очільника Бюро УГКЦ з питань екології, д-р Володимира Шеремети, який коротко розповів про історію відзначення Дня Бога Творця на всесвітньому рівні та в Українській Греко-Католицькій Церкві і застановився на питанні взаємозв’язку віри та бережливого ставлення до сотвореного світу. Цитуючи послання папи Франциска до Дня молитви за збереження створіння 2016 року, доповідач наголосив, що милосердя, а з ним і наша віра є мертвими якщо не проявляються у практиці відповідального ставлення до сотвореного Богом світу. “Нині маємо прекрасну нагоду застановитися і поставити собі питання, якими є мої особисті вчинки стосовно нашого спільного дому – Божого створіння. чи практикую діла милосердя стосовно природи – чи живою є моя віра”, - зауважив голова церковної екологічної інституції.

Вітаючи переможців Всеукраїнського конкурсу “Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?” д-р Шеремета підкреслив, що попри задекларовані завдання метою конкурсу було внести посильну лепту для того, щоб “трагічний чорнобильський урок” більш ніколи не повторився, а також висловив вдячність всім учасникам, а зокрема призерам: “дякую за Вашу небайдужість, труд і участь. Ви є без перебільшення великою надією на краще, більш безпечне і стале майбутнє як для нашої Батьківщини так і всього сотвореного Богом світу. За це Вам велике спасибі! Нехай Господь ще більш примножить і допоможе розвинути ваші дари та чесноти, щоб як навчає папа Франциск все Ваше життя було піснею прослави нашого Творця і Спасителя”.

Згодом до слова запросили віце-ректора Івано-Франківської духовної семінарії, о. Андрія Черненка, який привітавши присутніх з Днем Бога Творця поділився досвідом екологічного служіння та співпраці з Бюро УГКЦ з питань екології і закликав до свідчення віри в Творця у повсякденному житті і ставленні до створеного світу.

На святкову академію також був запрошений голова правління Коломийської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” Віктор Познік, який склав свідчення про аварію на ЧАЕС в ролі ліквідатора її наслідків у травні-серпні 1986 року. Згадуючи цю страшну катастрофу для всього людства – кавалер ордену “За громадянський подвиг” намагався взивати до свідомості присутніх, аби ті зробили все можливе, щоб не сталось нового ”Чорнобиля”.

У своєму вітальному слові, член Журі Конкурсу, пан Юрій Бабінін, Голова спілки “Громадянський дозор” та директор Нікопольського Біблейського інституту наголосив: “Дякую Богу і молюсь за Вас та за всіх організаторів конкурсу “Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля, що далі? , як за тих, хто своїм прикладом у величному покликанні “порати і доглядати” (Бут 2, 15) Землю є зразком дієвої любові до нашого Творця та Спасителя. Молімося разом, щоб у своїй всемогутності та милосерді Батько Небесний уберіг Україну від екологічних гріхів і допоміг всім нам надалі бути добрими та відповідальними управителями створеного Ним світу”.

Ольга Біленька, представник державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, спонукала присутніх задуматись над власними можливостями і над тим, що ми можемо зробити для довкілля, а на завершення побажала: “Нехай довкілля буде нам сприятливим! Хай буде мирне довкілля в нашій державі, а найголовніше – хай буде сприятливе довкілля в наших домівках і в наших душах”.

Член журі Всеукраїнської конкурсу “Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?”, вчитель Загвіздянської школи І-ІІІ ступенів, Світлана Гордюк побажала натхнення всім учасникам, щоб ті могли творити, хто пером, а хто пензлем, прославляючи своєю працею Бога Творця.

В рамках святкової академії відбулось нагородження переможців подячними грамотами від Бюро УГКЦ з питань екології, Міжнародного екологічного об’єднання “Відповідальність за створіння” та Державної екологічної Інспекції, а також цінними екологічними призами, які дозволять провадити життя ще більш дружнє до довкілля.

На завершення брати-семінаристи виконали пісню “Боже великий, єдиний”, а присутні переможці та почесні гості продовжили дружнє спілкування в малому конференційному залі адмінкорпусу Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

В день Бога Творця Господь опромінює нас своєю любов’ю, щоб ми своїм життям разом зі всім створінням могли радісно викликувати “Славен будь”!

Джерело: Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 
 
 
Переглядів: 606 | Додав: viktor | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
2 ВІКТОР ПОЗНІК  
0
молодці семінаристи

1 ВІКТОР ПОЗНІК  
0
дякуємо за співпрацю

Ім`я *:
Email *:
Код *: